De cata asigurare de viata am nevoie? Daca am deja asigurare de viata, sunt suficient acoperit? Deoarece asigurarea reprezinta un subiect mai putin cunoscut pe scara larga, aceste intrebari raman, de multe ori, fara raspunsuri. Wall-Street.ro iti arata cum poti realiza un bilant al situatiei tale financiare prezente si sa identifici deficitul de protectie al familiei.
Propensiunea de economisire a romanilor a suferit evolutii negative in ultimii ani, ceea ce a dus implicit la o crestere consistenta a deficitului de protectie, respectiv a diferentei dintre resursele financiare disponibile si cele necesare unei familii pentru mentinerea standardului de viata in cazul decesului persoanei cu venitul cel mai mare dintre membrii familiei respective.
Inclinatia de a sacrifica o parte din resursele disponibile in prezent pentru bunastarea de maine este insa direct corelata cu situatia economica si, de asemenea, cu venitul disponibil al populatiei si asteptarile consumatorilor cu privire la evolutia economiei.
Referitor la asteptarile romanilor, Adrian Lupescu, chief financial officer ING Asigurari de Viata, - citand un studiu ING realizat in 2011 - mentiona recent faptul ca "67% dintre persoanele chestionate au afirmat ca situatia lor financiara este mai precara din cauza situatiei economice actuale, in timp ce 74% persoane au afirmat ca, din acelasi motiv, economisesc mai putin".
In acest context, compania citata arata ca se constata o crestere a deficitului de protectie a populatiei, de la 308 miliarde de lei in 2010, la 360 miliarde de lei, in 2012. Cum au calculat?
Pe baza unui model dezvoltat de ING, analistii companiei au calculat deficitul de protectie pentru populatia din Romania, pornind de la castigul salarial mediu net si indemnizatiile pe care urmasii unui salariat le pot incasa in cazul decesului acestuia.
Modelul utilize