Strugurele este un fruct miraculos. De aceea, pe bună dreptate, intră în topul leacurilor revitalizant şi energetice. Fiecare cură cu preparate din struguri are efecte impresionante asupra organelor vitale.
Sucul strugurilor, cunoscut şi sub numele de "sânge vegetal", este benefic mai ales pentru motorul vieţii, inima.
Experimentele legate de consumul strugurilor au scos la iveală că acest fruct poate trata o gamă impresionantă de afecţiuni. Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie, precizează că , din timpuri îndepărtate, strugurii au ocupat un loc foarte important atât în alimentaţia omului, cât şi în medicină. Iniţial, viţa de vie s-a găsit în stare sălbatică pe malurile Mării Negre şi Mării Caspice, iar de aici s-a răspândit în ţări din Europa (Grecia, Fran¡a şi Italia ). Medicii Hipocrate şi Pliniu, dar şi alţi oameni de ştiinţă din acele timpuri recomandau strugurii ca medicament împotriva frigurilor şi anginei, iar romanii îi apreciau pentru puterea lor de dezintoxicare a organismului.
Strugurii, delicatesă şi medicament
Cu o valoare calorică mare (900 kcal/ la 1 kg), ciorchinele de strugure conţine minerale care întăresc organismul: calciu, fosfor, potasiu, magneziu, fier şi siliciu, dar şi vitamine din complexul B, vitaminele C, A, PP şi K. În coaja strugurilor, în special a celor roşii, se găseşte un antioxidant foarte puternic, o sursă naturală pentru longevitate: resveratrolul. Această substanţă este considerată un elexir, mai ales pentru femei, care tratează hipoplazia mamară (insuficienta dezvoltare a sânilor), cancerul de sân, tumorile maligne, infertilitatea, încetinind în mod considerabil procesul de îmbătrânire. Tot resveratrolul contribuie la normalizarea circulaţiei sângelui, scade nivelul colesterolului rău şi-l creşte pe cel bun. De asemenea, 73 la sută din struguri reprezintă apă, ia