Cercetătorii americani au făcut un pas important în explicarea maladiei Alzhiemer. În opinia acestora boala nu înseamnă că o zonă a creierului este afectată, ci o difuzare a ei comparabilă cu o infecţie la nivelul neuronilor. Comparaţia cu o infecţie este valabilă până la un punct, deoarece în evoluţia bolii nu este implicat un agent infecţios, ci o proteină anormală.
Cercetătorii americani au studiat pe rozătoare transgenice purtătoare a unei gene care produce o formă anormală a proteinei Tau într-o zonă a cortexului. Creierul rozătoarelor a fost analizat mai multe luni pentru a se stabili o hartă a răspândirii proteinei. Cercetătorii au constatat că pe măsură ce rozătoarele îmbătrânesc, această proteină se răspândeşte tot mai mult. Expansiunea proteinei a fost comparată cu un incendiu care este localizat iniţial în zona care răspunde de capacitatea de memorare. De aici, se deschid uşi prin care se extinde incendiul. Dacă sunt blocate aceste uşi, este stopată răspândirea proteinei. Este ceea ce au încercat să facă specialiştii americani. Ei au stabilit că nu este o bacterie, ci o proteină anomală numită Tau, care trece rapid de la o celulă la alta. Acum, cercetătorii se străduie să scurtcircuiteze traiectoria proteinei. "Această progresie este foarte asemănătoare cu cea existentă în primele stadii ale maladiei Alzheimer la oameni", a explicat medicul Karen Duff, profesor de patologie şi psihiatrie la Universitatea Columbia, autor al studiului.
Specialiştii spun că această descoperire ar putea constitui o explicaţie şi pentru alte boli, în special a maladiei Parkinson. În prezent, ei sunt convinşi că, pornind de la aceste descoperiri ,se vor putea pune la punct terapii noi, mai eficiente. Potrivit OMS, la nivel global, aproximativ 36 de milioane de persoane suferă de maladia Alzhiemer, o formă de demenţă caracterizată prin pierderea progresivă