Azuriu, turcoaz, lila, albastru închis, bleumarin, alb, gri - sunt tot atâtea culori cu care ne încântă marea. Dacă la adâncimi de sub 200 de metri este lipsită de viaţă, la suprafaţă, marea oferă un spectacol ori de câte ori o privim.
Specialiştii au întotdeauna o explicaţie şi spun că marea îşi schimbă culoarea în funcţie de cantitatea de sedimente pe care le varsă Dunărea în mare, de substratul mării, de microalgele care trăiesc şi se dezvoltă în apa mării, de felul în care razele soarelui se oglindesc pe luciul apei.
Paletă de culori
Biologul Laura Boicenco de la Institutul de Cercetare şi Dezvoltare Marină „Grigore Antipa" din Constanţa a spus că marea în partea de nord - vest are, de regulă, o culoare tulbure, din cauza sedimentelor şi nutrienţilor aduşi de Dunăre. Culoarea este influenţată şi de calitatea fundului mării, care în această zonă este nisipos, mâlos. Spre sudul litoralului, de la Costineşti până la Vama Veche, substratul este unul mai dur. Prin urmare, şi apa mării este mai limpede.
Spectacolul mării
Aproape în fiecare an însă, marea ne oferă un adevărat spectacol coloristic: pentru câteva zile, ea capătă nuanţe de peruzea. „De vină" sunt microalgele vegetale, a căror creşterea abundentă determină culori nebănuite.
Specialiştii le numesc coccolitoforide şi au o dezvoltare ciclică.
Microalga vegetală este de talie foarte mică, sub 20 de microni şi este învelită la exterior cu o carapace de carbonat de calciu care, prin reflexia luminii, capătă culoarea de peruzea.
„Primăvara, speciile de apă mare rece dau culoarea verde închis, vara apa se colorează în brun - roşcat, iar spre sfârşitul verii pot apărea înfloriri ale coccolitoforidelor care colorează apa în azuriu", explică Laura Boicenco.
Pentru ca apa să capete o anumită culoare trebuie să se întrunească mai multe condiţii favorabile, cea mai imp