Ponderea veniturilor bugetare în PIB a fost ajustată după rectificarea bugetară de la 33,7% la 32,3%, potrivit informaţiilor transmise de Ministerul Finanţelor.
Astfel, Finanţele confirmă că România va continua să aibă printre cele mai mici venituri fiscale din Uniunea Europeană.
Ponderea veniturilor o depăşeşte pe cea înregistrată anul trecut de 31,4% din PIB, însă este mai redusă decât în 2008 şi 2010 şi apropiată de ponderea veniturilor în PIB din 2009.
Guvernele care s-au perindat la putere în ultimul deceniu au tot susţinut ideea majorării veniturilor prin întărirea disciplinei în colectarea taxelor, dar acesta a rămas doar un obiectiv golit de conţinut repetat prin discursuri de ani şi ani de zile, în timp ce ponderea veniturilor în PIB nu a depăşit niciodată 32-33%.
În urma rectificării bugetare recente ponderea veniturilor fiscale în PIB a fost diminuată cu 0,7% din PIB, la 27,3% din PIB, în timp ce ponderea veniturilor nefiscale a coborât cu 0,4%, la 2,9% din PIB.
Noul PIB pe care se bazează bugetul rectificat este de 607,3 mld. lei, comparativ cu nivelul de 579,6 mld. lei pe care a fost construit bugetul iniţial.
Veniturile bugetului consolidat au coborât după rectificare la 33,3% din PIB, faţă de 33,9% din PIB în bugetul iniţial, asta reieşea dintr-un comunicat transmis presei de Ministerul Finanţelor luni seara. Postată şi pe pagina de internet a ministerului, informaţia a fost modificată marţi după ora 17.30, cifra legată de ponderea în PIB a veniturilor bugetului consolidat după rectificare fiind schimbată la 32,3% din PIB.
Diferenţa de 1% din PIB dintre cele două cifre reprezintă circa 6 mld. lei (1,3 mld. euro), o sumă deloc neglijabilă. Din calculele Consiliului Fiscal, bazate pe cifre de la Ministerul Finanţelor, reieşea că veniturile