Câteva sute de persoane au stat la cozi, miercuri, la sediul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii pentru Agricultură (APIA) Bistriţa-Năsăud, să îşi depună dosarele pentru a primi subvenţii pentru vacile de lapte, acordate producătorilor din zone defavorizate.
Fermierii, majoritatea în vârstă şi din localităţi îndepărtate de reşedinţa de judeţ, au ales să vină cu dosarele într-o zi de sărbătoare (Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul), în care nu pot lucra la câmp. "Stăm la cozi pentru că a venit multă lume într-o zi de sărbătoare, cam aşa se întâmplă de obicei. La APIA e personal puţin şi nu putem intra toţi deodată în birouri. Eu am şase vaci cu lapte, dar nu ştim ce subvenţie vom primi. Suma e diferită de la un an la altul. Subvenţiile ne prind foarte bine, mai plătim lucrările la câmp", a declarat Ioan Moldovan, un fermier din comuna Poiana Ilvei.
La rândul său, Paraschiva Scuturici din comuna Telciu, a declarat că a venit până la Bistriţa fiindcă are nevoie de banii din subvenţii. "Ne trebuie subvenţiile astea pentru animale. Noi avem nouă vaci, dar numai pentru cinci primim subvenţii. Numai ele dau lapte. Stăm într-un vârf de munte. Nu avem pensie, nu avem nimic, doar de pe urma animalelor trăim. Anul trecut am primit o sută de euro de vacă cu lapte. Banii ajung la noi abia în primăvara următoare. Între timp, trăim cu banii de la lapte, de la brânză, asta este situaţia. Din păcate, în agricultură mai lucrăm doar noi, cei trecuţi bine de prima tinereţe. Tineretul e trecut peste graniţă. Nu mai are rost să stea la animale, la oi, la vaci, la porci. Nu se rentează să stea. Eu am copii în Germania şi Austria. Ei câştigă în trei-patru luni cât câştigăm noi în trei-patru ani. Noi trebuie să lucrăm dacă vrem să avem ceva şi să putem trăi. Ei câştigă mult faţă de noi, dar noi nu ne putem duce că suntem bătrâni şi nici nu avem cui lăsa animalele astea",