Directorul Agenţiei pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Cluj, Daniel Don, spune că la combinatul Mechel din Câmpia Turzii au fost deja disponibilizaţi, până acum, 750 de muncitori din totalul celor 1.900 ai întreprinderii, pentru salariaţii rămaşi fără un loc de muncă fiind începută redactarea unui proiect către Comisia Europeană, în scopul unei finanţări din Fondul Social de Ajustare la Globalizare.
"La Câmpia Turzii va putea fi realizată o bază de producţie, o întreprindere socială. Decât să acordăm fiecărei persoane disponibilizate, în parte, o sumă de bani pentru a-şi deschide o afacere privată, mai bine să concentrăm totul într-un fond destinat înfiinţării unei întreprinderi sociale, cu minimum 250 de locuri de muncă. Produsele care se vor realiza în întreprindere vor fi destinate 100% exportului, iar profilul muncii va fi axat pe confecţii de metal, mase plastice şi textile", a declarat, marţi, Daniel Don, într-o conferinţă de presă, citat de Agerpres.
El a arătat că în Europa au fost create multe astfel de întreprinderi sociale, iar una dintre ele, de succes, produce autocare de lux. O întreprindere socială nu are voie să realizeze profit, dar va genera, în continuare, locuri de muncă.
Reprezentanţii sindicatului de la Mechel Câmpia Turzii au declarat recent în presa centrală şi locală că este posibil ca grupul rus Mechel să părăsească România. Conducerea combinatului din Câmpia Turzii Mechel şi sindicatul angajaţilor au discutat, vineri, 24 august, despre situaţia disponibilizării a încă 800 de angajaţi, doar 238 de muncitori urmând să asigure producţia pentru comenzile din luna septembrie. Serghei Fedorov, directorul general Mechel Câmpia Turzii, are în vedere şi transformarea combinatului într-o secţie externă a Ductil Steel din Buzău.
Ministrul delegat pentru dialog social, Liviu Pop, a participat, marţi, alături de prefect