Clădirea-simbol a comunismului, Casa Poporului, rămâne obiectivul cel mai căutat de turiştii străini din Bucureşti. Palatul Parlamentului a încasat aproximativ 500.000 de euro anul trecut din biletele pentru vizitarea lui. Construcţia a atras 141.000 de curioşi, dintre care 80% au fost străini.
Palatul Parlamentului - fosta Casă a Poporului -, visul megaloman al lui Nicolae Ceauşescu, care a intrat ulterior cu trei recorduri în World Records Academy pentru cea mai mare, cea mai scumpă şi cea mai grea clădire administrativă din lume, a devenit atracţia turiştilor străini sosiţi în România. Aproape zilnic, de jur- împrejurul ei se pot observa turişti, români şi străini, cu aparatele de fotografiat în mână, care o studiază ca pe o curiozitate arhitecturală. Cei mai mulţi dintre ei ajung să o viziteze şi în interior iar pentru această distracţie plătesc între 25 şi 40 de lei pentru un tur.
Potrivit informaţiilor furnizate de Secretariatul General al Camerei Deputaţilor, 2.276.322, 12 lei a încasat instituţia din turism anul trecut, iar cei mai mulţi dintre vizitatori sunt japonezi, americani, spanioli, portughezi, chinezi şi israelieni.
„Pentru turiştii străini este ceva impresionant, ceva unic, le place", spune Oana Iacob, reprezentant al agenţiei de turism Liberty International, care organizează excursii pentru turiştii străini provenind din Israel, Spania, Rusia, Polonia, Portugalia. Prin intermediul acestei agenţii aproximativ 6.000 de turişti străini ne vizitează anual ţara.
Un japonez, de pildă, plăteşte în jur de 2.000 de euro pentru un concediu de o săptămână în Europa de Est, iar de cele mai multe ori acesta îşi împarte zilele de concediu pentru a vizita şi ţara vecină, Bulgaria.
„În general, japonezii vin pentru trei zile în România şi trei în Bulgaria, iar în Bucureşti sigur că vor să vadă Palatul Parlamentului. Singurul