Aparatul şi spuma de ras, after-shave-ul şi oglinda din baie sunt produse de lux faţă de ustensilele de mult uitate folosite de bunici, precum briciul, pămătuful bulgăresc şi oglinjoara cu picior.
Câţi dintre voi vă mai amintiţi primele ore ale dimineţii zilei de sâmbătă, atunci când bunicul îşi întindea meticulos pe măsuţa de afară sfintele ustensile pentru bărbierit. Fiecare la locul lui, de fiecare dată în aceaşi ordine. Acea cană albă, umplută doar jumătate cu apă, lângă care era aşezat pămătuful bulgăresc. Existau, bineînţeles, şi produsele de lux, cum ar fi pămătuful din păr de bursuc, însă, pentru noi, majoritatea românilor, era un lucru inaccesibil la vremea acea. Pe măsuţa buniciului se mai găseau săpunul pentru bărbierit, briciul şi vechea loţiune de ras. În faţa tuturor ustensilelor era aşezată, parcă la boloboc, oglinjoara cu picior spartă într-un colţ.
Parcă îl şi văd pe bunicul cum îşi îmbibă pămătuful cu apă, apoi cu săpun pentru bărbierit, după care începe să-şi „picteze‟ faţa cu spumă. Hotărât, prinde cu o mâna coada briciului, adaugă cu cealaltă o parte a feţei şi începe să „raşcheteze‟. Apa din cana umplută doar pe jumătate se face albă ca zăpada. 15 minute şi a terminat! Îşi umple mâinile făcute căluş cu loţiune pentru ras, pe care o împrăştie pe faţă. Ia prosopul, tamponează zona bărbierită şi gata, a început o nouă zi.
Briciul tradiţional este un instrument foarte ascuţit, a cărui tehnică de folosire trebuie stăpânită foarte bine pentru a nu exista riscul de rănire. Mânerul său poate fi din orice material (lemn, fildeş, os, metale preţioase sau chiar plastic). Pămătuful este considerat simbolul bărbieritului din trecut. Era alcătuit din peri sintetici, însă cele de bună calitate erau confecţionate din păr de bursuc.
Bărbaţii cu barbă, fără barbă
Arta bărbieritului triumfă în secolul al 18-lea, în perioad