La mai putin de un an de la plecarea Nokia, o noua drama sociala loveste judetul Cluj: disponibilizari masive la combinatul Mechel Campia Turzii. Actionarii rusi vor sa disponibilizeze aproximativ 800 de oameni, astfel incit numarul angajatilor ar ramine la aproximativ 280, de la un total de peste 5.000 inainte de privatizarea din 2003. Cum a ajuns in pragul colapsului o afacere inceputa in anii '20, transformata de comunisti intr-o unitate-fanion a economiei centralizate si apoi cumparata de cel mai mare jucator rus pe piata otelurilor speciale?
Industria Sarmei Campia Turzii - de la stat, la rusii de la Conares si apoi la Mechel
Combinatul de la Campia Turzii a fost privatizat de AVAS in anul 2003, fiind preluat de firma elvetiana Conares Trading, controlata de investitori rusi, pentru 27,2 milioane de euro, din care pretul pachetului de actiuni este de 2,5 milioane de euro. Conares Trading, transformata ulterior in Mechel, s-a angajat sa realizeze investitii tehnologice de 16,5 milioane de euro, investitii de mediu de 3,3 milioane de euro si sa suplimenteze capitalul circulant al ISCT cu 3,7 milioane de euro. De asemenea, cumparatorul a preluat datorii bugetare de 1,1 milioane de euro. (Sursa)
Conares Trading a devenit in acelasi an operatorul grupului metalurgic rus Mechel, detinut de omul de afaceri rus Igor Zyuzin, pentru activitatile din afara Elvetiei, iar combinatul si-a schimbat denumirea in Mechel Campia Turzii.
Grupul rus Mechel a ajuns sa detina 86,56% din actiunile companiei din Campia Turzii. Mechel a intrat pe piata romaneasca in 2002 si mai detine combinatele Mechel Targoviste (COS), Ductil Steel Otelu Rosu, Ductil Steel Buzau, Laminorul Braila si Mechel Reparatii Targoviste.
Printre actionarii Mechel Campia Turzii se mai regasesc SIF Banat-Crisana (SIF1), cu 11,11% din titluri si AVAS, cu 1,02%