Balex Delta este cel mai important exercitiu de interventie de urgenta in caz de maree neagra, anul acesta derulat la Helsinki. Exercitul este printre cele mai importante din lume in ce priveste numarul participantilor- peste 500 de persoane din 9 tari si numeroase organizatii- protectie a mediului, municipalitate, paza de coasta, servicii de urgenta, organizatii de salvarea a mediului si Uniunea Europeana.
Exercitiul, care se deruleaza anual din 1989, are scopul de a testa modul in care functioneaza cooperarea internationala in caz de urgenta precum si mecanismele de intr-ajutorare oferite de Uniunea Europeana.
Primele 24 de ore sunt vitale in caz de maree neagra. Cu cit interventia incepe mai devreme, inainte ca pelicula mortala de petrol sa fie intinsa si dusa de vint spre coasta, cu atit sunt mai reduse pagubele. Curatarea unui litru de petrol de pe tarm este de 10 ori mai scumpa decit colectarea lui din mare. Pentru speciile in curs de disparitie, 70 la numar in marea Baltica, interventia rapida poate insemna disparitia sau supravieturirea intregii specii, spune cercetatorul finlandez Sakari Kuikka, de la Universitatea din Helsinki.
Marea Baltica este cunoscuta pentru ecosistemul fragil, pentru mareele si curentii foarte slabi, care nu permit reoxigenarea si reinnoirea apelor decit cu mare greutate.
De aceea aceste exercitii sunt extrem de importante, si la ele participa toate tarile cu iesire la marea baltica, inclusiv Polonia, Germania si Rusia. La ora actuala, impreuna, tarile participante au 70 de nave gata sa intervina la locul accidentului, cu scopul de a izola si aspira pelicula de petrol, de a stinge eventualele incendii si de a curata si proteja vietuitoarele.
Operatiuni de felul acesta arata atit vointa statelor implicate de a actiona pentru protectia mediului cit si capacitatea reala a cooperarii internationale d