Noua varianta a taxei clawback, aprobata de Guvernul Ponta saptamana trecuta, este o „povara fiscala prea mare si inechitabila pentru sectorul de medicamente generice din Romania", considera producatorii farmaceutici de profil.
Taxa clawback, platita de producatorii de medicamente care au produse pe lista de compensate si gratuite, a fost pentru prima data introdusa in 2009, dar de atunci si pana acum a suferit o serie de modificari.
Ultima varianta, care va intra in vigoare de la 1 octombrie, anul acesta, aduce ca noutati eliminarea taxei pe valoare adaugata (TVA) din formula de calcul, precum si cresterea valorii sumei de referinta de la 1,42 miliarde de lei la 1,51 miliarde de lei (fara TVA). Aceasta suma de referinta reprezinta bugetul aprobat trimestrial pentru medicamentele suportate din Fondul National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate (FNUASS) si din bugetul Ministerului Sanatatii (MS).
Reprezentantii Asociatiei Producatorilor de Medicamente Generice din Romania (APMGR) sustin insa ca desi Guvernul a eliminat din formula de calcul TVA, companiile farmaceutice sunt in continuare obligate sa plateasca o taxa pentru veniturile intregului lant de distributie, care include adaosurile aplicate de distribuitori si farmacisti.
Mai mult decat atat, suma de referinta, desi a fost majorata, nu reprezinta consumul real de medicamente din anul 2011.
„Se revine la formula de calcul din OUG 77/2011 care a fost amplu criticata inclusiv de catre FMI din cauza caracterului sau inechitabil - taxa se aplica similar tuturor producatorilor, indiferent de cresterea vanzarilor de medicamente inregistrata de fiecare companie -, si imprevizibil (procentul „p” este calculat in mod netransparent pe baza datelor eronate furnizate de CNAS, iar companiile nu pot anticipa in niciun fel cuantumul acestuia)”, se precizeaza intr-un comunicat al APMGR.
C