Miniştrii de Finanţe ai G7 au cerut ţărilor producătoare de petrol să mărească producţiile pentru a răspunde cererii pieţei, lăsând să se înţeleagă că ar putea recurge la rezervele lor strategice dacă preţul aurului negru va ameninţa creşterea mondială.
Agenţia Internaţională pentru Energie (AIE) nu a reacţionat ieri la comunicatul ţărilor G7 - SUA, Canada, Germania, Franţa, Marea Britanie, Italia şi Japonia - în care se anunţă că sunt pregătite să ceară măsuri „adecvate" pentru garantarea aprovizionării cu petrol, menţinându-şi linia potrivit căreia nu a venit timpul recurgerii la stocurile strategice de petrol. Miniştrii de Finanţe din G7 au cerut ţărilor producătoare sporirea producţiei lor petroliere pentru a face faţă „riscurilor substanţiale" ca preţul barilului să afecteze negativ creşterea economiei mondiale. De asemenea, au anunţat că sunt gata să facă apel la AIE, care reprezintă interesele ţărilor consumatoare, pentru a lua măsuri „adecvate" şi a se asigura că piaţa este bine aprovizionată. „Conştienţi de riscurile substanţiale provocate de preţurile crescute ale petrolului, supraveghem îndeaproape situaţia pe pieţe." Barilul de petrol era marţi la New York 96,3 dolari, faţă de 77,7 dolari la 28 iunie, cel mai înalt nivel al anului. Barilul la Brent, cotat la Londra, a ajuns la 112,6 dolari, faţă de 89,2 dolari la 21 iunie. „Creşterea preţului barilului reflectă îngrijorările geopolitice şi unele întreruperi în aprovizionarea" cu aur negru, au precizat miniştrii G7, în acest moment în care iau amploare speculaţiile privind un posibil atac israelian contra Iranului.
Măsură ultimă Zvonurile privind o posibilă recurgere la rezervele strategice - evocată în primăvară de SUA şi alte ţări europene - s-au intensificat în ultimul timp din cauza creşterii rapide a cursului petrolului brut şi a temerilor loviturilor israeliene în Iran. Un purtător