IAŞI. La mijlocul lunii iulie, o echipă interdisciplinară de 9 medici a reconstruit toracele unui pacient printr-o intervenţie chirurgicală rară şi inovativă, impusă de situaţia specială a bărbatului.
Operaţia, care a durat peste 6 ore, a fost efectuată la Spitalul Arcadia şi a fost o reuşită deplină, permiţând pacientului să ducă din nou, după mai bine de un an de suferinţă, o viaţă normală.
Un cancer de piele nediagnosticat corect
La începutul anului 2011, după 7 ani în care a suferit de un cancer de piele nediagnosticat corect, I.D. – pe atunci în vârstă de 61 de ani – a suferit o intervenţie chirurgicală pentru un carcinom spinocelular situat în regiunea subclaviculară stânga, medicii optând pentru o grefare cu lambou de muşchi pectoral. Intervenţia a fost reuşită, însă radioterapia ce a urmat operaţiei a provocat o radionecroză a ţesuturilor din zona afectată. A rezultat în peretele toracic un defect cutanat cu diametrul de circa 12 cm., iar ulterior zona s-a suprainfectat cu bacilul pioceanic – unul dintre cei mai agresivi germeni, rezistent la aproape toate tipurile de antibiotic. Din acel moment, viaţa pacientului a devenit extrem de dificilă: a urmat o lungă perioadă de dureri insuportabile, consultaţii, tratamente de tot felul, drumuri la medici şi eforturi inutile pentru stoparea infecţiei, timp în care numai toaletarea rănii însemna ca pansamentele să fie schimbate de minimum 5 ori pe zi. În gospodăria sa dintr-o comună ieşeană, I.D. s-a transformat din stâlpul casei într-un veşnic pacient, incapabil să mai participe activ la viaţa familiei sau să se mai bucure de ea.
Cum a decurs intervenţia chirurgicală
Intervenţia care a permis recuperarea totală a pacientului şi rezolvarea definitivă a problemei sale de sănătate a avut loc la Spitalul Arcadia, pe 17 iulie, sub coordonarea dr. Mugurel Bosînceanu, chirurg toracic.
„Cel