România a pierdut, în perioada de criză, peste 400.000 de salariaţi şi 100.000 de companii şi a înregistrat maximul ultimilor opt ani în ceea ce priveste rata şomajului, cu un maxim istoric în rândul tinerilor (23,7 la sută), rezultă dintr-un studiu prezentat, joi, de Blocul Naţional Sindical (BNS), citat de Mediafax.
Studiul, realizat după intervievarea a peste 11.000 de persoane, a urmărit dinamica pieţei muncii în ultimii trei ani.
Din datele culese rezultă că România a pierdut, în perioada de criză, peste 400.000 de salariaţi din rândul companiilor care au cel puţin 10 angajaţi şi a înregistrat maximul ultimilor opt ani în ceea ce priveşte rata şomajului (7,4 la sută), cu un maxim istoric in rândul tinerilor (23,7 la sută).
Tot în ultimii trei ani, arată aceeaşi cercetare, aproximativ 914.000 de persoane au participat la programe de formare profesională, 46,3 la sută urmând cursuri de calificare/recalificare, iar şi 53,7 la sută, pe cele de perfecţionare/specializare.
Cursurile de calificare şi recalificare sunt accesate în special de persoane care sunt deja ocupate (74 la sută) şi care au declarat că sunt angajate cu contract de muncă permanent (95 la sută).
Cea mai mare frecvenţă a cursurilor a fost pentru meserii dintre cele mai instabile din punct de vedere al vechimii în muncă, respectiv cele de ospătar/bucătar (16,6 la sută), operator şi procesare date (11,7 la sută) şi agent pază şi ordine publică (9,1 la sută).
Cele mai stabile ocupaţii, conform cercetării BNS, sunt cele de electricieni, montatori şi reparatori de linii electrice aeriene şi subterane, cu o vechime în 2011 de 151,8 luni (peste 12,5 ani), electromecanici şi reparatori de aparate şi echipamente electrice, cu 136 de luni, respectiv 11 ani, şi infirmiere şi îngrijitoare în instituţii de ocrotire socială şi sanitarş, cu o v