În ultimii 50 de ani, numărul absolvenţilor de facultate din ţările dezvoltate a crescut cu aproape 200%, potrivit unui raport al Organizației pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD) din 2011. Calitatea educaţiei s-a îmbunătăţit în toată zona OECD, însă în unele state, rata de absolvire în învăţământul superior a crescut semnificativ. Bazându-se pe acest indicator, publica'ia 24/7 Wall St. a identificat ţările cu cele mai performante sisteme educaţionale.
Cum era de aşteptat, ţările "educate" sunt şi cele care alocă cele mai mari bugete pentru acest sector, din PIB. Printre acestea se numără Japonia, Canada, Norvegia sau Australia. Chiar dacă în majoritatea ţărilor OECD educaţia este finanţată aproape integral din fonduri publice, în opt din cele zece studii de caz de mai jos sistemul de învăţământ este aproape în totalitate finanţat prin iniţiativă privată. Ţările incluse în top au în mod tradiţional o populaţie educată peste medie: încă din 1997, Japonia, Canada şi SUA au avut o pondere de absolvenţi de studii superioare de peste 30%, din totalul populaţiei.
10. Finlanda
Deşi este o ţară mică, în comparaţie cu celelalte membre OECD, ponderea în populaţia totală a celor care urmează o formă de învăţământ post gimnazial este de 37%. Rata absolvenţilor de facultate a crescut cu 1,8% anual, în perioada 1999-2009. Cei mai mulţi absolvenţi de liceu din Finlanda se îndreaptă către facultăţi cu profil tehnic, cum ar fi ingineria, producţie sau construcţiile.
9. Australia
Rata absolvenţilor de facultate din Australia creşte anual cu circa 3,3%, iar ponderea acestei categorii în populaţia totală este de 37%.
8. Marea Britanie
În Marea Britanie, numărul absolvenţilor de liceu şi facultate a crescut cu doar 4% între 1999 şi 2009, însă ţara ocupă un loc bun în acest top datorită ponder