Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale (MMFPS) implementează un proiect cofinanţat din fonduri europene, în vederea facilitării accesului la o formă de calificare şi reintegrare socială a persoanelor private de libertate, a declarat secretarul general al MMFPS, Petru-Radu Păun-Jura.
"Proiectul vizează dezvoltarea unei reţele integrate de incluziune socială pentru persoanele private de libertate şi cele eliberate din detenţie, urmărind totodată derularea unor programe de sensibilizare a angajatorilor în vederea preluării şi angajării persoanelor eliberate din penitenciare şi centre de reeducare", a afirmat secretarul general al MMFPS.
Acesta a mai arătat că, la activităţile de formare profesională, vor participa 1.500 deţinuţi, precum şi 600 de specialişti din sistemul de probaţiune, sistemul penitenciar şi sistemul serviciilor sociale. Totodată, a fost evaluată cererea de pe piaţa muncii, în acest scop fiind analizate nevoile specifice a 8.000 de companii.
Proiectul "Viaţa după gratii" are un buget total de 16,933 milioane lei (circa 4 milioane de euro) şi este implementat de către MMFPS în calitate de beneficiar, având trei parteneri transnaţionali din Spania şi Italia (Comune di Padova - Settore Servizi Sociali, Irecoop Veneto, Instituto de Formacion Integral SLU), şi încă cinci parteneri naţionali (Centrul Regional de Formare Profesională a Adulţilor - Călăraşi, Centrul Regional de Formare Profesională a Adulţilor - Vâlcea, FEDES - IRECSON, Global Commercium Development SRL, Administraţia Naţională a Penitenciarelor).
Cofinanţarea este asigurată de către Fondul Social European, prin Programul Operaţional Sectorial 'Dezvoltarea Resurselor Umane' (POSDRU).
Joi, la MMFPS, a fost prezentat Studiul la nivel naţional privind nevoile specifice de formare profesională ale persoanelor private de l