Casele ieftine şi taxele mai mici au determinat sute de arădeni să-şi cumpere locuinţe în Ungaria, după aderarea la UE, mulţi mutându-se acolo si făcând naveta la Arad, la locurile de muncă. Acum, în Ungaria taxele s-au mărit, alimentele şi transportul s-au scumpit, astfel că românii îşi vând casele.
Din 2007, când România a aderat la Uniunea Europeană, orice persoană fizică poate să-şi cumpere o locuinţă în comunitatea europeană, iar tranzacţiile imobiliare au explodat în localităţile ungare aflate lângă graniţă, potrivit unei analize realizate de corespondentul Mediafax.
Battonya (Bătania), Gyula sau Dombegyhaza au devenit principalele destinaţii ale arădenilor care îşi doreau o casă de vacanţă sau chiar un nou domiciliu, pentru că preţurile locuinţelor de acolo erau cu mult sub cele din judeţ.
Casă din Gyula, Ungaria, scoasă la vânzare pe un site de imobiliare.
350 de familii în cinci ani
"Numai în Battonya s-au mutat în ultimii cinci ani aproximativ 350 de familii de români, majoritatea din Arad. Cum populaţia orăşelului este de circa 5.600 de locuitori, venirea acestor familii a însemnat întărirea comunităţii de români, care era până atunci de aproximativ 300 de familii băştinaşe", spune preşedintele Autoguvernării Românilor din Ungaria, Traian Cresta.
El este viceprimar în orăşelul Battonya, aflat la numai şase kilometri de graniţa română.
"La ultimele alegeri, cele din 2010, am candidat pentru Consiliul Local ca independent din partea comunităţii române şi am câştigat peste 20 la sută din voturi. M-am clasat pe locul trei ca voturi şi am fost ales viceprimar", spune Cresta.
Potrivit acestuia, arădenii au ales casele din micul orăşel ungar mai ales pentru preţurile mici.
"În 2007, preţurile erau foarte bune la case, cu mult sub cele din Arad. Mulţi au ales să c