Poloniei i s-au alocat mai multe fonduri decât oricărui alt stat membru din Europa Centrală şi de Est, dar s-a dovedit ineficientă în cheltuirea acestor bani. Din cauza acestui rezultat ţara se află în urma fiecărei ţări din regiune, cu excepţia României şi Bulgariei, scrie publicaţia Warsaw Voice în ediţia de joi, menţionând un raport elaborat de compania de consultanţă KPMG.
Raportul KPMG, intitulat ''Fondurile UE în Europa Centrală şi de Est'', arată că fondurile pe care UE le va cheltui pentru coeziunea economică şi socială în regiune ar putea totaliza 209,1 miliarde de euro în perioada 2007-2013. Cifra include contribuţiile publice naţionale plătite de statele membre individuale din Europa Centrală şi de Est. În calitate de ţară cu cea mai mare populaţie din regiune, Poloniei i-a fost acordată cea mai mare sumă, de 65,3 miliarde de euro.
Atunci când se ia în calcul întreaga populaţie a regiunii, "subvenţiile contractate" care sunt subvenţii pentru care au fost semnate contracte de către autorităţi şi beneficiarul final până la sfârşitul anului trecut, ajung la 1.374 de euro pe cap de locuitor. Cea mai mare valoare pe cap de locuitor a subvenţiilor contractate a fost raportată în Estonia şi Republica Cehă, de 2.000 de euro. Potrivit raportului KPMG, până la sfârşitul lui 2011, un total de 60,8 miliarde de euro a fost plătit unor beneficiari din Europa Centrală şi de Est, reprezentând 598 de euro pe cap de locuitor şi 43% din toate subvenţiile contractate.
Raportul arată totodată că în cei cinci ani de când au fost lansate programele finanţate din fondurile structurale ale UE pentru perioada 2007-2013, cele zece state membre din Europa Centrală şi de Est au semnat contracte pentru fonduri în valoare totală de 67% din bugetul disponibil. Cele trei state baltice Lituania, Letonia şi Estonia au cea mai mare 'proporţie con