Teama de costurile extra îi face pe românii asiguraţi în sistemul public de sănătate să fie reticenţi faţă de unitățile private, dar câteva prevederi legale ar putea înclina altfel balanţa.
Alina Drăgulescu trebuie să facă periodic câte un examen RMN, după ce medicii i-au spus că are un risc ridicat de accident vascular. Cum examenul este cuprins în pachetul de bază de asigurat la CNAS, ea îl poate face gratuit la stat, teoretic. Practic, deşi în Contractul-Cadru pe 2012 analiza se decontează integral, lucrurile stau altfel: „de multe ori am dat în plus câte 300 de lei pentru că s-a terminat plafonul de la Casă“, spune Alina. Această plată suplimentară este „coplata“, a cărei intrare în vigoare a fost amânată după ultima vizită a FMI. Pacienţii se întreabă, însă, ce s-a amânat de fapt. „S-a lăsat pe mai târziu reglementarea plăților informale, care oricum se efectuează, pentru cele mai multe analize din pachetul de bază garantat asiguraţilor în sistemul public, cu prețul a 10,7% din salariu“, spune Cezar Irimia, preşedintele Asociaţiei Pacienţilor Cronici din România.
După multe căutări, Alina a făcut analiza la o clinică privată care are contract cu CNAS, unde plăteşte jumătate din costul intervenţiei, circa 350 de lei. „Diferența plătită de pacient din buzunar la privat e întâlnită mai ales la serviciile de imagistică medicală și spitalizare“, spune Segiu Neguț, fostul director al clinicilor Regina Maria, acum consultant în domeniul medical. La fel ca la stat, există cazuri în care sumele decontate de casele de asigurări nu pot acoperi decât o mică parte din costurile interne ale unităţilor private.
„Pentru o ecografie genitală, CASMB ne decontează 16 lei, în condițiile în care prețul din piață este în jur de 150-200 de lei. Este evident că valoarea de 60.000 de euro a unui aparat ecograf bun nu poate fi amortizată lucrând