La mai bine de un deceniu de la primele demersuri pentru informatizarea sistemului medical romanesc, realitatea arata ca multe spitale si cabinete inca nu sunt conectate la tehnologia actuala.
Mai exact, doar 50% dintre cele peste 400 de spitale din Romania au o solutie informatica, mai mult sau mai putin complexa, iar 65% dintre medicii de familie au un PC.
Cel putin acestea sunt datele dintr-un audit realizat in luna mai de Dedalus SpA, o companie italiana de software medical. Concluzia nu lasa loc de prea multe intrepretari – Romania are un grad scazut de informatizare in sistemul medical.
Desi informatizarea sistemului medical a fost, cel putin la nivel declarativ, o prioritate pentru ministrii Sanatatii si pentru sefii Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS) ai ultimului deceniu, progrese s-au facut greoi, procesul fiind deseori blocat din motive politice.
Prima etapa a informatizarii a fostlansarea, in decembrie 2010, a sistemului informatic unic integrat (SIUI) al CNAS, un proiect de 100 de milioane de euro. Cu toate ca dezvoltarea si implementarea SIUI au durat zece ani, sistemul da si acum rateuri - uneori se blocheaza, alteori nu ofera date actualizate despre asigurati. Toate acestea inseamna timp si bani pierduti pentru pacienti si medici, in contextul in care SIUI a fost implementat pentru usurarea colectarii datelor din sanatate si depistarea fraudelor.
A doua etapa a informatizarii sistemului sanitar avanseaza si ea in ritm de melc. CNAS a obtinut fonduri nerambursabile in valoare de 40 de milioane de euro pentru implementarea prescriptiei si a dosarului electronic. Prescriptia electronica a inceput sa fie folosita cu intarziere, la inceputul lunii trecute, aceasta urmand sa functioneze in paralel cu cea clasica, pe hartie, pana la finele anului.
Din 2013 insa, prescrierea se va face doar in format electroni