Cel mai mare salariu cunoscut al unui angajat de la stat este de 11.248 de lei şi este încasat de un director general din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, potrivit unei analize a Ziarului Financiar.Doar jumătate dintre ministere au continuat să-şi actualizeze listele cu veniturile nete încasate de angajaţi, cu toate că în 2010 preşedintele Traian Băsescu a solicitat ca toate instituţiile publice să afişeze pe site-uri veniturile salariaţilor din ministere, agenţii şi regii pentru transparentizarea cheltuirii banilor publici.
Cu excepţia Ministerului Culturii, unde se respectă ierarhia salariilor (cel mai mare fiind cel al ministrului, de 4.624 de lei), în toate celelalte ministere care au continuat să publice salariile există cel puţin un director care câştigă mai bine decât ministrul.
La Ministerul Afacerilor Externe peste jumătate dintre angajaţi (mai mult de 400 de persoane) au salarii de peste 1.000 de euro, iar ministrul este printre cel mai prost plătiţi angajaţi.
Potrivit zf.ro, la Ministerele de Interne şi Externe sunt cele mai mari discrepanţe între salariile şefilor şi ale subordonaţilor. Astfel, peste 60 de angajaţi din cei aproape 870 ai Internelor au avut în luna iulie salarii nete mai mari decât ministrul (care a încasat 4.993 de lei), aceştia câştigând peste 5.000 de lei pe lună. Cei mai mulţi dintre angajaţii mai bine plătiţi decât “şeful” (adică 34) câştigă între 6.000 şi 7.000 de lei net pe lună şi sunt ofiţeri.
Şi la Ministerul Muncii, un secretar general a câştigat aproape 6.000 de lei net în luna aprilie, cu 30% mai mult decât ministrul. Şi la Ministerul Mediului un angajat în funcţia de manager public al direcţiei de comunicare câştigă 6.900 de lei brut, cu 300 de lei mai mult decât ministrul.
De ce nu s-au rezolvat aceste anomalii salariale, deşi ar fi trebuit să se aplice legea salarizării unitare în sistem