O societate egalitaristă, în care nu există proprietate privată și nici clase sociale. În comunism toate bunurile au aparţinut societății ca întreg și toți membrii acesteia s-au bucurat de același statut social și economic. Pentru România, fostul preşedinte al ţării, Nicolae Ceauşescu, reprezintă simbolul perioadei comuniste.
Nicolae Ceaușescu a fost șeful de stat al Republicii Socialiste România din 1967 până la căderea regimului comunist, survenită în 22 decembrie 1989.
Ceaușescu s-a născut în satul (actualmente orașul) Scornicești, județul Olt, la 26 ianuarie 1918, într-o familie de țărani cu 10 copii. Tatăl său, Andruță, avea 3 hectare de pământ, câteva oi și mai cârpea finanțele familiei din croitorie. "Nu se interesa de copiii lui; fura, bea, sărea la bătaie și injura“, spunea despre el bătrânul preot din Scornicești.
fotografii: fototeca.iiccr.ro
CLICK pe fotogalerie pentru mai multe imagini din perioada comunistă!
Mama lui, Alexandrina, era o femeie supusă și muncitoare. Casa lor avea două camere. Mămăliga era mâncarea de bază. Nicolae a făcut patru clase la școala din sat. Învățătorul preda într-o sală cursuri simultane, pentru elevii mai multor clase. Micul Ceaușescu nu a avut cărți și adesea mergea la școală desculț. Nu avea prieteni, era nervos și imprevizibil.
La vârsta de 11 ani, după absolvirea școlii primare, Ceaușescu pleacă la București, unde se angajează ca ucenic la un cizmar. De altfel, Alexandru Săndulescu, membru activ al PCR, și-a inițiat ucenicul în misiuni conspirative.
Membru al Partidului Comunist din România
În 1932 devine membru al Partidului Comunist din România, formațiune politică aflată în ilegalitate la acea vreme. Este arestat prima oară în 1933 pentru agitație comunistă în timpul unei greve. În 1934 urmează încă trei arestări - pentru colectare de semnături în spriji