Sorin Ovidiu Vîntu a fost adus în această dimineaţă la Parchetul General, unde ancheta referitoare la prăbuşirea FNI se apropie de final.
Potrivit procurorului general al României, Laura Codruţa Kovesi, dosarul este la final, a fost unul foarte dificil şi are cam 50 de m lineari lungime.
Dosarul a fost redeschis anul tercut, după ce Kovesi a infirmat prin ordonanţă soluţiile de neurmărire date în toate dosarele lui SOV: FNI, Banca Agricolă, Banca de Investiţii şi Dezvoltare (BID), dar şi în cazul falimentului Băncii Române de Scont (BRS.
Reamintim că la 19 iulie, procurorii Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie i-au adus la cunoştinţă învinuitului Vântu Ovidiu Sorin faptul că s-a dispus extinderea cercetărilor şi începerea urmăririi penale faţă de acesta sub aspectul săvârşirii infracţiunii de spălare a banilor. Din probele administrate până în acest moment al urmăririi penale, s-a stabilit că, după ce în perioada 1999-2000, a realizat mai multe răscumpărări de unităţi de fond FNI şi a utilizat aceste sume la achiziţionarea unor bunuri imobile (altele decât cele reţinute în starea de fapt din rezoluţia de începere a urmăririi penale)".
Pe baza probatoriului administrat, s-a stabilit că învinuitul Vîntu Sorin Ovidiu a supus procesului de spălare a banilor, pe lângă sumele reţinute în starea de fapt iniţială (respectiv suma de peste 700.000 lei provenită din infracţiunea de delapidare şi peste 9,6 milioane lei provenită din infracţiunea de înşelăciune) şi alte sume mari de bani. Astfel, potrivit probelor administrate până în acest moment al urmăririi penale, a rezultat că şi suma de peste 130.000 lei a fost supusă procesului de spălarea banilor, fiind rezultată tot din infracţiunile săvârşite, adică peste 5,47 milioane de dolari la data prăbuşirii FNI, respectiv s