Aveti impresia ca preturile din magazine cresc de la o zi la alta? Nu va inselati. Comerciantii au ajuns sa schimbe etichetele la saptamana, iar estimarile expertilor spun ca avansul se va majora in toamna. In timp ce salariile stagneaza, caruselul scumpirilor se invarte tot mai repede.
Datele statistice arata, la prima vedere, ca stam inca bine. Inflatia a urcat cu 0,59% in iulie fata de iunie, potrivit Institutului National de Statistica (INS).
Rata anuala a inflatiei, de 3%, a depasit insa media europeana, situata la 2,5%.
Daca ne incalzeste cu ceva, am stat mai bine decat alte tari din regiune precum Ungaria (4,9%), Estonia (4,6%) si Slovacia (4,1%), arata datele Eurostat.
Problema este ca, de acum incolo, ne asteapta un adevarat val de scumpiri. “Toamna scumpirilor” va debuta cu preturile la paine, care vor creste cu 10% din cauza scumpirii graului ca urmare a secetei. Vor urma si legumele, mare parte din culturi fiind compromise de lipsa apei, iar apoi, treptat vom vedea cum cresc preturile la carburanti, energie, gaze, transport in comun etc.
Multe dintre scumpiri se vor vedea inca din rata inflatiei pe august care urmeaza sa fie prezentata de INS luna viitoare. Motivele scumpirilor sunt deja arhicunoscute si tin, in esenta, de impactul secetei, crizei petrolului si, in general, a crizei economice speculata cu entuziasm de toti cei care detin resurse naturale.
Cat vor creste preturile?
Cat de mult vor creste insa preturile? Un indiciu ne-a furnizat joi BCR care, in raportul de tara, estimeaza ca inflatia la finalul anului 2012 se va cifra la 4% in scenariul de baza, dar nu exclude un nivel mai ridicat, de 4,2%, pe scenariul alternative.
Estimarea de inflatie a BCR a fost revizuita in crestere pentru 2012, de la 3,7% initial. BCR a luat in calcul productia agricola slaba, p