În această perioadă, premergătoare începerii anului şcolar 2012-2013, părinţii trebuie să îşi facă timp pentru a ajunge la medicul de familie, în vederea obţinerii avizului medical, care le va permite micuţilor lor să fie integraţi în colectivitate.
Medicul de familie Grigore Hanţă, care este şi preşedintele Patronatului Medicilor de Familie Vrancea, ne-a explicat care sunt avizele pe care trebuie să le obţină un părinte pentru ca al său copil să poate merge la grădiniţă. „Înainte ca un părinte să îşi înscrie copilul într-o colectivitate, trebuie să obţină avizul epidemiologic, dovada de vaccinări, exudat faringian şi examen coproparazitologic pentru colectivităţile cu program prelungit sau săptămânal“, spune medicul Grigore Hanţă.
Rezultatele exudatului faringian şi examenului coproparazitologic trebuie prezentate medicului sau asistentului unităţii de învăţământ. În cazul în care rezultatele acestor analize indică o problemă de sănătate, copilul nu poate începe şcoala până nu este tratat corespunzător. „Dacă rezultatul coproparazitologic iese pozitiv, sau exudatul faringian indică prezenţa unui streptococ sau stafilococ, copilul nu se poate duce în colectivitate până când nu se tratează. Şi în cazul pediculozei, cam în trei zile el poate reveni în colectivitate“, ne-a spus medicul de familie Nicoleta Stoica. Medicii mai spun că şi în cazul bolilor infecto-contagioase, a scabiei sau parazitozelor, copiii au interdicţie limitată de a participa la cursuri, până la remisiunea bolii.
Totuşii, medicii de familie nu sunt suprasolicitaţi în această perioadă de părinţi care să solicite avize medicale. „Nu în mod deosebit, deoarece numărul noilor intraţi în grădiniţă nu este mare pe medic de familie“, mai spus medicul de familie Grigore Hanţă.
În această perioadă, premergătoare începerii anului şcolar 2012-2013, părinţii trebui