Biblioteca virtuală va prinde contur printr-un proiect câştigat de Muzeul Unirii din Alba Iulia. Toate cele peste 6.000 de documente care vor fi digitalizate fac parte din categoria Tezaur a Patrimoniului Cultural Național al României.
Specialiştii de la Muzeul Naţional al Unirii care au scris proiectul, depus la Administrația Fondului Cultural Național (AFCN), îşi propun asigurarea condiţiilor optime de conservare și valorificare a colecției de Documente ale Unirii de la 1 Decembrie 1918.
Pentru punerea în practică a ideii, AFCN-ul a alocat Centrului Național de Conservare și Restaurare a Cărții Vechi din cadrul Muzeului Național din Alba Iulia suma de 44.805 lei.
Documentele, printre care şi celebrele credeționale cu numele celor 1228 de delegaţilor trimişi de pe tot cuprinsul Transilvaniei la Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia, sunt considerate de specialişti între cele mai valoroase piese deţinte de Muzeul Unirii.
Digitalizarea documentelor se va concretiza într-o colecţie online, care va permite fiecărui utilizator de calculator să „răsfoiască“ filă cu filă documentele Unirii Transilvaniei cu România de la 1 Decembrie 1918.
Sala Unirii din Alba Iulia adăposteşte manuscrisul original al „Cuvântării lui Vasile Goldiş“ la Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia, din 1 Decembrie 1918. Cele şase volume legate în piele au fost donate de ASTRA, la aniversarea a două decenii de la Unire. În partea centrală a primei coperţi este înscrisă fotografia lui Vasile Goldiş, sub care stă scris cu majuscule: „Cuvântarea lui Vasile Goldiş la 1 Dec. 1918“.