Candidoza este o infecţie frecventă în rândul femeilor, 75% dintre acestea fiind afectate cel puţin o dată în decursul vieţii. Descoperă ce factori o declanşează şi care sunt cele mai bune remedii!
Candidoza este produsă de infecţia cu Candida Albicans, o ciupercă ce populează în mod normal cavitatea bucală şi tractul digestiv la ambele sexe, iar la femei şi vaginul. De asemenea, se găseşte în mod obişnuit pe piele şi mucoase, ne spune medicul dermatolog Andra Cristea. În mod normal, această ciupercă este ţinută sub control de sistemul imunitar şi de bacteriile denumite lactobacili. Dacă imunitatea este scăzută şi se reduce cantitatea de lactobacili, candida începe să se înmulţească necontrolat şi cauzează probleme.
Simptomele candidozei
Potrivit specialiştilor, simptomele candidozei sunt mai accentuate în perioada de dinaintea menstruaţiei. În cazul în care te confrunţi cu simptomele de mai jos, este recomandat să mergi la un consult ginecologic:
- scurgere albă, brânzoasă şi abundentă;
- usturimi şi mâncărimi vaginale;
- usturime la urinare;
- arsuri şi dureri în timpul contactului sexual;
- înroşirea şi inflamarea labiilor mici.
Cauzele care pot declanşa candidoza
Potrivit medicului Gheorghe Mencinicopschi, la baza candidozei poate să fie legată de „schimbarea dietei, alergiile alimentare, dieta bogată în glucide, disfuncţiile glandulare, dar şi de predispoziţiile genetice”.
Alţi factori care pot contribui la declanşarea candidozei sunt:
- alegerea incorectă a lenjeriei de corp. Caută lenjeria care are 100% bumbac;
- igiena locală greşită. Asigură-te ca după toaleta locală să tamponezi bine zona genitală pentru a preveni umezeala, un factor care favorizează dezvoltarea candidei;
- spălăturile vaginale. Acestea se fac doar la recomandarea medicului, nicidecum după fiecare act sexual