Un fenomen astronomic destul de rar, care se întâmplă o dată la doi ani şi jumătate, Luna Albastră este subiectul unor poveşti din străbuni. Astronomii l-au explicat matematic, dar cei mai mulţi îi caută încă secretul. Fenomenul va avea loc vineri noapte.
Concret, fenomenul care va avea loc mâine seară nu este decât o nouă lună plină. Deosebirea este că ar fi a doua oară într-o lună de 30, respectiv 31 de zile. Potrivit astronomilor, această situaţie se întâmplă atunci când luna trece prin toate fazele ei în mai puţin de o lună calendaristică, iar unele luni calendaristice sunt mai lungi decât altele.
De asemenea, într-un anotimp, de obicei acest astru trece de trei ori prin faza de lună plină. Dacă, în mod deosebit, acest lucru se întâmplă de patru ori, atunci a patra lună plină se numeşte lună albastră.
Luna albastră/ sursă: taifasuri.ro
Cu toate astea, Luna Albastră este un fenomen considerat destul de rar şi asta pentru că ultima dată a avut loc în 2010, iar, potrivit Daily Mail, data viitoare va fi în 2015.
Potrivit ziuaveche.ro, fenomenul a fost numit greşit "lună albastra" în 1946 într-un articol publicat de astronomul James Hu Pruitt în revista "Sky and Telescope". Publicaţia a recunoscut greşeala în 1999, iar definiţia folosită astăzi este cea de lună plină.
Erupţiile vulcanilor au "colorat" Luna
O altă explicaţie pentru culoarea cu care se asociază acest fenomen vine din partea site-ului taifasuri.ro, care susţine că erupţiile vulcanice şi mai exact anumite particule din cenuşa aruncată în atmosferă făceau ca astrul să pară albastru, iar în unile nopţi chiar verde.
În 1883, celebrul vulcan din Indonezia, Krakatoa, a erupt. Cenuşa s-a ridicat în atmosfera Pământului şi luna a devenit albastră şi, uneori, verde.
Lunile albastre au persistat ani la rând după marea erupţie. Oamenii din perioada