Cel mai mare salariu cunoscut al unui angajat de la stat este de 11.248 de lei şi este încasat de un director general din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, care a obţinut cel mai înalt grad diplomatic - cel de ambasador. Acest funcţionar a câştigat în luna martie a acestui an un salariu de 1,7 ori mai mare decât cel al ministrului, potrivit datelor publicate de MAE.
Doar jumătate din ministere au continuat să-şi actualizeze listele cu veniturile nete încasate de angajaţi, deşi de pe data de 25 mai 2010 preşedintele Traian Băsescu a solicitat ca toate instituţiile publice să afişeze pe site-uri veniturile salariaţilor din ministere, agenţii şi regii pentru transparentizarea cheltuirii banilor publici. Însă o mare parte din ministere au respectat această decizie doar pentru luna aprilie 2010, "uitând" să actualizeze listele.
Unele ministere au continuat să publice salariile angajaţilor. Cel mai "conştiincios" din acest punct de vedere a fost Ministerul Administraţiei şi Internelor, care a publicat, lunar, din aprilie 2010 până în iulie 2012 veniturile salariale nete ale angajaţilor pe prima pagină de pe site-ul instituţiei.
De altfel, la Interne şi la Externe sunt cele mai mari discrepanţe între salariile şefilor şi ale subordonaţilor. Astfel, peste 60 de angajaţi din cei aproape 870 ai Internelor au avut în luna iulie salarii nete mai mari decât ministrul (care a încasat 4.993 de lei), aceştia câştigând peste 5.000 de lei pe lună. Cei mai mulţi dintre angajaţii mai bine plătiţi decât "şeful" (adică 34) câştigă între 6.000 şi 7.000 de lei net pe lună şi sunt ofiţeri.
Cel mai mare salariu în aprilie 2010 în cadrul MAI, prima lună în care s-au publicat salariile, era însă obţinut de un civil, care a avut un venit net de 13.323 de lei în acea lună, potrivit site-ului MAI. Din nou, legea salarizării unitare în sistemul bugetar, cerută