Deşi mai sunt câteva zile până la începerea noul an şcolar, zeci de unităţi de învăţământ nu au încă autorizaţii de funcţionare. Astfel, potrivit datelor furnizate de Direcţia de Sănătate Publică Judeţeană Constanţa, dintr-un total de 270 de unităţi de învăţământ, doar 204 au autorizaţii de funcţionare, 22 sunt în curs de autorizare (adică 8,15% din total) şi 44 au autorizaţiile expirate (16,30%).
Reprezentanţii DSPJ sunt decişi să respingă absolut toate acele dosare unde nu sunt îndeplinite condiţiile minime de igienă sau unde copiii nu au acces la toalete ori apă caldă şi rece. În general, problemele sunt întâlnite în mediul rural, dar şi în mediul urban. Indiferent de locaţia în care se află o unitate de învăţământ, cei de la DSPJ susţin că nu vor elibera nici o autorizaţie de funcţionare acolo unde nu sunt îndeplinite condiţiile de bază.
Nu au calorifere, dar nici sobe
În alte cazuri, motivele neautorizării au fost: pereţii deterioraţi, grupurile sanitare insalubre, acoperişurile necorespunzătoare sau lipsa corpurilor de iluminat, a caloriferelor sau a sobelor în clase. Referitor la situaţia actuală, reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean spun că cele mai multe unităţi neautorizate sunt grădiniţele şi asta pentru că în foarte multe unităţi se învaţă în două schimburi. Alte cauze pentru care s-a mai refuzat autorizarea până la acest moment sunt: spaţii comune pentru şcoală şi grădiniţă, apa din incinta unităţii, care nu e bună de băut, circuite necorespunzătoare. În această situaţie, a precizat dr. Dinisov, se află numeroşi directori care nu s-au prezentat pentru a completa declaraţia pe proprie răspundere şi a cere autorizaţia sanitară, fiind conştienţi de faptul că şcolile lor nu corespund normelor şi nu au cum să obţină avizul de la DSP.
Se construiesc şi şcoli noi
Există însă şi exemple pozitive. Şcoala gimnazia