Guvernul grec intenţionează să creeze "zone economice speciale" în speranţa că astfel va atrage investitori privaţi, care ar beneficia aici de avantaje fiscale şi administrative, şi va impulsiona creşterea economică, în condiţiile în care economia elenă se zbate în al cincilea an de recesiune. Însă din cauza problemelor din sistemul bancar, investitorii găsesc cu greu finanţare în Grecia şi preferă băncile din Occident, scrie presa internaţională.
"Credem că aceste zone vor stimula economia reală printr-un regim special care să atragă investiţii şi să genereze exporturi", a declarat ministrul dezvoltării Costis Hatzidakis, citat de Thomson Reuters.
Atena discută deja cu Comisia Europeană aprobarea acestui plan.
Zonele economice speciale au fost folosite de mai multe economii în curs de dezvoltare, în special de China, pentru a impulsiona creşterea economică.
Economia elenă a scăzut cu 20% din 2008, în parte din cauza austerităţii impuse ţării de creditorii internaţionali pentru reducerea datoriei şi a deficitului bugetar. Creditorii - UE şi FMI - îi cer Greciei noi reforme structurale, care vor duce la noi tăieri de salarii şi liberalizarea unor profesii închise. Guvernul grec critică însă propunerile, considerând că acestea vor acutiza problemele economice.
Grecia se confruntă deja cu un şomaj record, de 23%. Costul anual al şomajului suportat de economia Greciei este estimat la 3,95 mld. euro, echivalentul a 1,84% din PIB-ul ţării, potrivit unui raport al Institutului Comerţului şi Serviciilor al Confederaţiei Naţionale a Comerţului Elen, preluat de Kathimerini. Conform datelor Organizaţiei pentru Ocuparea Forţei de Muncă din iulie 2012, costul lunar minim suportat de instituţie este de 67,4 milioane euro, ceea ce înseamnă 800 milioane euro pe an. Fondurile de asigurări sociale au pierderi de peste 3,8 miliarde euro, calculate la sal