Foto: Chris Rogers / Getty Images/iStockphoto Alimentaţia noastră zilnică ar trebui să includă aproximativ 400-600 de grame de lactate, spun nutriţioniştii, referindu-se la lactatele cu grăsimi puţine: iaurt, brânză de vaci, caş proaspăt sau caşcaval cu 10% grăsime. Cei care nu doresc să consume lactate, trebuie să se asigure că în meniul lor există alimente care oferă suportul de calciu necesar organismului.
„Principala problemă este că lactatele produc un mucus care conduce la inflamaţie, iar inflamaţia produce boala degenerativă şi neoplazie (cancer). Laptele are două mari componente: lactoza (zahărul) şi caseina (proteina). În cazul laptelui de vacă aceste cantităţi sunt de 30 de ori mai mari decât necesarul uman. În perioada prepubertară, până pe la 8-9 ani, organismul acceptă cele două substanţe şi de aceea le putem da copiilor lapte de vacă, iar ei cresc fără probleme. Riscul consumului de lapte dulce la maturitate este dat de faptul că proteina din lapte rămâne nemodificată şi se depune în corp, ducând mai târziu la apariţia bolilor degenerative. Prin urmare laptele nu este o sursă de boală imediată. Poate fi consumat fermentat (sub formă de iaurt, sana, chefir) fără probleme, deoarece şi lactoza şi caseina, dispar, trecând în acidul lactic, o substanţă care nu este nocivă şi se elimină. Se recomandă forma fermentată, dar nu cu fructe sau musli, deoarece au adaos de zahăr“, spune Lygia Alexandrescu, nutriţionist şi lector universitar.
Citeste AICI despre avantajele si dezavantajele consumului de lapte
Citeste si
Germenii de grâu, alimentul ideal pentru sanatate
Pericolele „light“ din alimentaţie
Pericolele din brânzeturi
Pericolele din carnea de pui
Zaharul - aliment sau drog?
Lista lungă de pericole din alimentele tartinabile
De ce slăbim şi apoi punem kilogramele la loc
Alcoolul, otravă sau medica