Autorul Charles Hugh Smith spune că îndepărtarea elitelor financiare nu va elimina problemele structurale din economie
Cei care au câştigat de pe urma escaladării creditului ar putea dispărea de la frâiele economiei, dar datoriile şi pierderile vor rămâne cu noi
Distrugerea actualului status-quo va arunca lumea în necunoscut şi va îngreuna revigorarea economiei
Nemulţumirile îndreptate împotriva factorilor de decizie politică, a bancherilor centrali şi a elitelor financiare este îndreptăţită, iar îndepărtarea acestora de la frâiele economiei şi societăţii este de dorit, scrie Charles Hugh Smith pe blogul său, Of Two Minds. Chiar şi într-o asemenea perspectivă fericită, problemele nu se vor rezolva însă de la sine. Muntele unor datorii care nu pot fi rambursate va rămâne cu noi, ca şi pierderile care vor fi generate de acestea. Dificultăţile de ordin energetic şi costurile în creştere ale materiilor prime vor fi la fel de apăsătoare, într-o lume dominată de incertitudini de ordin politic şi social. Viziunea lui Smith enunţată acum este mai sceptică după ce în toamna anului trecut acesta scria că nu trebuie să ne temem că vom fi cu toţii ruinaţi de un colaps al sistemului financiar. "Singurul şi cel mai pozitiv deznodământ al crizei financiare este colapsul complet al sistemului bancar corupt", spunea atunci analistul economic.
Rău cu ei, dar cât de rău fără ei?
Multe dintre criticile de ordin financiar pornesc de la ideea că multe dintre problemele de acum au la origine dominaţia politico-financiară exercitată de elite regrupate în carteluri. În mod clar, investiţiile greşite, exploatarea, jaful şi desconsiderarea faţă de lege care caracterizează conducerea elitelor politico-financiare atât în statele dezvoltate, cât şi în cele în curs de dezvoltare, au creat haos în societăţile şi economiile din toată lumea.
Totuşi