De la 1 septembrie va fi reînfiinţată Poliția Rurală. De ce? Pentru că, aşa cum spun oficialii MAI, infracţionalitatea la sate a crescut cu 6%, după desfiinţarea posturilor comunale. Aşadar se vor reînfiinţa 2784 de posturi de poliţie, angajaţii vor fi selectaţi în aşa fel încât să răspundă de satele în care cunosc comunitatea. ”Sunt bani pentru Poliţia Rurală!”, spune la RFI președintele Sindicatului Național al Polițiștilor, Marin Gruia. Poliţia Rurală a fost desfiinţată în mai 2011. Polițiștii rurali, repuși în funcțiune Marin Gruia, Presedintele Sindicatului National al Politistilor
Ministrul Administrației și Internelor, Mircea Dușa, a dezvăluit în cadrul unei conferinţe de presă că de la 1 septembrie va fi reînfiinţată poliţia rurală, printr-un ordin al ministrului, ca o consecinţă directă a faptului că infracţionalitatea a crescut cu peste 6%.
“Am realizat o negociere în premieră şi am reuşit ca pentru administraţia locală să facem o rectificare pozitivă. În momentul de faţă am reuşit să alocăm sume încât să asigurăm funcţionarea corespunzătoare“, a precizat ministrul.
Poliţia Rurală a fost desfiinţată în mai 2011 într-un program de reformare şi eficientizare a Poliţiei.
Marin Gruia, prșsedintele Sindicatului Național al Polițiștilor, spune la RFI că măsura e binevenită, dar că la un moment dat ar putea exista probleme cu cheltuielile pe care le implica reînfiinţarea poliţiei rurale.
”Cheltuielile nu sunt chiar atât de mari întrucât posturile de Poliție au funcționat și până acum în fiecare localitate. Totuși, este problematică plata chiriilor pentru polițiștii aduși din alte părți, cărora trebuie să li se asigure o locuință de serviciu. Au fost făcute, însă, studii și li se vor asigura și aceste facilități celor care nu locuiesc în zona unde vor activa”, susține Marin Gruia.
Președintele Sindicatului Național a