De unde nu e foc, nu iese fum. Dar liderii comunităţii maghiare din Transilvania se străduiesc acum, din răsputeri, să aprindă un foc din vreascuri ude.
Sâmbătă, la Sfântu Gheorghe, UDMR, Partidul Civic Maghiar, Partidul Popular al Maghiarilor din Transilvania, Biserica Reformată şi mai multe organizaţii civice organizează un amplu miting de protest, la care este aşteptată prezenţa a circa 20.000 de persoane. Acest fapt este, deja, cunoscut.
Ce se cunoaşte mai puţin este ce anume a generat acest protest şi împotriva cui este orientat.
În esenţă, protestul este generat de o speţă imobiliară cu aspecte infracţionale reclamate nu de români, ci de doi cetăţeni de etnie maghiară, care şi-au apărat proprietăţile. Tot în esenţă, protestul este îndreptat împotriva Justiţiei din România. Prin extensie, protestul este anti-românesc şi secesionist, după cum se va putea vedea din declaraţiile organizatorilor.
Miezul discordiei este clădirea Miko sau Szekely Miko din Sfântu Gheorghe, în care a existat Colegiul cu acelaşi nume. Clădirea a ajuns, abuziv, la Eparhia Reformată din Ardeal. Abuzul a fost constatat printr-o hotărâre a Judecătoriei Buzău, care i-a condamnat la trei ani de închisoare pe Marko Attila, fost subsecretar de stat la Oficiul Regional pentru Relaţii Interetnice din cadrul Ministerului Informaţiilor Publice, pe Tamas Marosan, reprezentantul Eparhiei Reformate din Ardeal şi pe Silviu Clim, fost consilier juridic în cadrul Ministerului Justiţiei, pentru abuz în serviciu contra interesului public. Instanţa a stabilit că cei trei au retrocedat abuziv clădirea Colegiului Szekely Miko către Eparhia Reformată din Ardeal, pe baza unor documente nevalabile.
Clădirea Szekely Miko, a fost construită începând cu anul 1870 de către comunitatea locală, dintr-o donaţie a grofului Miko Imre. A funcţionat ca instituţie de învăţământ şi ca loc