Apropiaţii uneia dintre cele 77 de victime ucise anul trecut de extremistul de dreapta norvegian Anders Behring Breivik au depus o plângere împotriva poliţiei norvegiene pentru reacţia târzie a acesteia la măcelul de pe insula Utoeya, a anunţat, miercuri, divizia de control intern, citată de AFP.
"Am primit o plângere din partea familiei unei victime care reclamă poliţia pentru modul în care şi-a exercitat funcţiile pe Utoeya la 22 iulie 2011", a declarat Paul Henrich Berle, de la Spesialenhet for politisaker echivalentul norvegian al Direcţiei de Control Intern.
Plângerea se referă "mai specific la a şti dacă poliţia putea ajunge mai devreme salvând astfel mai multe vieţi", a spus acesta.
La 22 iulie 2011, Breivik a ucis 69 de persoane, majoritatea adolescenţi, când a tras timp de o oră şi un sfert asupra unei tabere de vară a Tinerilor laburişti de pe insula Utoeya. Anterior, el provocase alte opt victime prin detonarea unei bombe în apropierea sediului guvernului din Oslo, amintește Mediafax.
Conform raportului unei comisii independente publicat la 13 august, Breivik "ar fi putut fi oprit mai devreme" în acea zi, ceea ce ar fi permis salvarea mai multor vieţi.
Raportul care a scos la lumină numeroase disfuncţii în cadrul forţelor de securitate a provocat demisia şefului poliţiei căteva zile mai târziu.
"Poliţia poliţiştilor" nu a luat încă o decizie cu privire la deschiderea unei eventuale anchete, a precizat Berle.
Premierul Jens Stoltenberg, el însuşi acuzat pentru lipsa de pregătire a ţării în faţa atacurilor, şi-a prezentat, marți, scuzele în faţa Parlamentului pentru greşelile autorităţilor.
Breivik în vârstă de 33 de ani a fost condamnat vineri la pedeapsa maximă, adică 21 de ani de închisoare cu posibilitatea prelungirii detenţiei sale pe termen nelimitat atâta timp cât este considerat periculos.