Dincolo de statistici urmările secetei din această vară se văd cel mai bine pe ogoare și în curțile sătenilor din județul Alba. Ca și cum n-ar fi de ajuns culturile pârjolite de soare au secat și fântânile, chiar și în sate din Munții Apuseni.
Ultimele cifre prezentate de Direcția Agricolă Alba arată că din cele 298. 700 de hectare culturi agricole însămânțate, inclusiv pășunile și fânețele, 283. 700 de hectare sunt afectate în procent de peste 30 la sută.
Cele mai lovite culturi rămân cele de porumb. Cifrele oficiale spun că cel puțin 15.000 de hectare au fost distruse în proporție de 100%. Pe alte 27.483 hectare se înregistrează pierderi în procent de 30 la sată.
Recolte slabe vor avea și cultivatorii care au semănat în primăvară grâu, ovăz, orzoaică, mazăre și fasole boabe, plante medicinale, floarea soarelui, rapiță, soia, cartofi, tutun, sfeclă de zahăr. Aici pierderile sunt estimate la peste 30 de procente.
Rezerva de apă, sub coeficientul de ofilire
Nu sunt puține zonele din județ în care apare tabloul din vremea lui Ștefan cel Mare, când, înaintea bătăliilor cu turcii, ogoarele erau pârjolite, iar fântânile secate.
Un studiu al Oficiului județean de studii pedologice și agrochimice arată că în fosta zonă cooperativizată din județul Alba, în ultimii doi ani, rezerva de apă a scăzut sub coeficientul de ofilire. Parctic, plantele se ofilesc ireversibil, chiar dacă primesc apă. Specilaiștii spun că lipsa apei se manifestă pe adâncimea de până la 90 de centimetri, care pentru refacerea rezervei de apă necesită multe precipitații și de durată.
Fântânile au secat
Seceta prelungită a lovit chiar și sate din zona Munților Apuseni. Un exemplu ar fi satul Ocoale din comuna Gârda de Sus, unde, în prezent, sursa locală de apă este secată. Probleme sunt și în comunele Ohaba şi Berghin. „În Ohaba, avem mari probleme cu al