Autorităţile locale din Botoşani intenţionează să refacă sistemul de irigaţii de pe malul Prutului, distrusdupă 1989 în proporţii de aproape 80%.
Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Botoşani, Gheorghe Sorescu, a declarat că în zona Prutului urmează să se facă investiţii importante în irigarea culturilor, investiţii cu fonduri guvernamentale şi europene.
"Avem posibilităţi în acest sens pentru că există acumularea de la Stânca Costeşti. Cel mai important este să ai sursă de apă în apropiere. Acum suntem la faza de evaluare a proiectului.", a declarat Gheorghe Sorescu.
Practic, la aceasată dat, autorităţile nu ştiu cât va costa acestă investiţie şi nici ce suprafaţă vor putea să irige. La ora actuală, doar un sfert din vechile sisteme mai sunt în stare de funcţionare. În România fiind irigate doar 240.000 hectare, faţă de peste 2 milioane de hectare în 1989.
„A trebuit să ne confruntăm cu o secetă cruntă ca să mişcăm ceva în acest sens. Garantăm că în zona Prutului vor fi făcute investiţii în irigarea culturilor, Guvernul şi Ministerul Agriculturii tratează cu deosebit interes această zonă. Există chiar şi o strategie a Guvernului privind irigaţiile", a mai spus Gheorghe Sorescu.
Aproximativ 160.000 de hectare de culturi agricole din judeţul Botoşani au fost afectate de seceta prelungită din această vară.
Datele făcute publice de prefectul de Botoşani arată că lipsa precipitaţiilor a compromis şapte tipuri de culturi, gradul de afectare depăşind 50%. Cea mai mare suprafaţă afectată este cea cultivată cu porumb - 92.500 ha, urmată de floarea soarelui - 26.800 ha şi soia - 27.200 ha.
Lipsa precipitaţiilor a afectat, de asemenea, 5.570 ha cu cartofi de toamnă, 2.650 ha cu fasole, 2.100 ha cu sfeclă de zahăr, dar şi 1.520 ha cultivate cu legume