Am vrut să aflăm cum e să fii bărbat într-o meserie practicată de obicei de femei şi am descoperit drumul unui tânăr din Baia Mare care a plecat la Braşov să se facă designer şi a ajuns învăţător în limba germană la o şcoală Waldorf din Bucureşti.
Daniel Pop (37 de ani) spune că totul a pornit de la lectura lui Rudolf Steiner (filosof austriac, părintele pedagogiei Waldorf), în adolescenţă. Dan a avut alte modele decât „Domnul Trandafir" al lui Mihail Sadoveanu, dar esenţa rămâne aceeaşi. Pentru că nici domnul Neculai Trandafir nu învăţa copii de frica altora. Îi învăţa pentru că îi iubea.
Herr Dan, cum îl strigă astăzi pe Daniel elevii săi de la Liceul de stat „Ita Wegman", din Bucureşti, putea să aibă un drum comod în viaţă. Să fi ales să rămână în Baia Mare, ar fi locuit în casa părintească, un impresionant conac boieresc de secol XIX, şi ar fi lucrat, pe bani buni, ca tehnoredactor, la Camera de Comerţ, unde mama lui era director economic.
Doar că, la 18 ani, pe când era încă elev, l-a lovit strechea, cum se zice. „Am fost unul dintre puţinii absolvenţi ai clasei de informatică de la Colegiul Şincai care nu a vrut să-şi petreacă restul vieţii în faţa unui calculator, deşi eram foarte bun la matematică şi, în plus, era şi o tradiţie în familie, mama mea fiind informatician", povesteşte Herr Dan. Undeva, în genealogia familiei, a existat şi o bunică, Irma, care a studiat pedagogia la Budapesta, în al doilea deceniu al secolului XX. Dar despre ea prea puţin se mai ştie azi.
Cum se întâmplă adesea la vârsta libertăţii şi a iluziilor, Herr Dan şi-a schimbat opţiunile din mers. Se pregătise pentru Facultatea de Silvicultură, de la Braşov, dar o iubire nesperată l-a oprit în Baia Mare. Cum să pleci la facultate când dragostea îţi sfârâie în palme? Aşa că a rămas şi s-a angajat la Camera de Comerţ, unde a stat pironit la un calculat