În Rusia Guvernul se află în curs de preluare a controlului direct asupra gigantului gazier Gazprom, anulând promisiunile de liberalizare făcute de premierul Dmitri Medvedev. Semn al nervozităţii guvernului de la Moscova datorată posibilei concurenţe a gazului rusesc de către gazul de şist.
O competiţie crescută pe piaţa europeană şi o cerere în scădere nu înseamnă afaceri bune pentru Gazprom, care realizează trei sferturi din beneficii pe această piaţă. Bulversările raportului cerere-ofertă la scară mondială prezintă riscuri din ce în ce mai importante pentru cel mai mare producător mondial de gaz.
Gazprom a îngheţat dezvoltarea zăcământului gigant de la Ştokman (la care este asociat Total, în proporţie de 25%). South Stream, un proiect de gazoduct spre sudul Europei, la care participă şi companii din ţări europene, suscită un scepticism în creştere. Kremlinul împinge Gazprom să aloce 25 miliarde euro în South Stream, al cărui rol este în principal de a ocoli Ucraina, ţară de tranzit a gazului, cu care Moscova este mereu în conflict.
Dar concurenţa crescândă a GNL şi a gazului de şist pune în dificultate eficienţa economică a South Stream şi s-ar putea traduce prin pierderi financiare pentru Gazprom. Cu atât mai mult cu cât infrastructura ar putea fi utilizată în viitor de grupuri gaziere independente, ca Novatek, aflat în război al preţurilor cu Gazprom şi care îi preia o parte a pieţei. Dar, caracterul eminamente politic al gazoductului, ale cărui lucrări ar urma să înceapă în decembrie 2012, determină Kremlinul să nu renunţe. Ministerul Economiei a tras semnalul de alarmă, avertizând Gazprom că va avea probleme serioase pe piaţa europeană dacă nu îşi ameliorează eficacitatea. „Europenii ştiu să gestioneze cererea de gaz, în timp ce noi nu reuşim să gestionăm oferta."
Paralel, guvernul rus a anunţat intenţia de a re-prelua direct