Previne cancerul şi ajută în boli de inimă, însă cauzează hemoragii digestive, probleme cu rinichii la adulţi şi un sindrom grav la copii Sursa: SHUTTERSTOCK
Românii cer şi obţin aspirină din farmacii pentru dureri de orice tip ori pentru febră, cardiologii o presciu pentru inimă, iar mai nou numeroase studii o creditează cu efecte în prevenirea şi ţinerea sub control a cancerului de plămâni.
Vânzările anuale ale pastilei pe care românii o folosesc de la sfârşitul secolului 19 sunt de milioane de euro.
Medicii atrag însă atenţia că abuzul de acid acetilsalicilic poate cauza complicaţii, mai ales în cazul copiilor.
"Aspirina poate favoriza iritaţia mucoasei digestive, precum şi hemoragii, ca urmare a agravării ulcerului gastric. Riscurile sunt mai mari cu cât dozele sunt mai mari. În general, aspirina trebuie utilizată ca analgezic, atunci când este nevoie, şi nicidecum în doze mari", atenţionează prof. dr. Ioan Fulga, şeful catedrei de Farmacologie de la Universitatea de Medicină şi Farmacie "Carol Davila".
Scade nivelul de acid folic şi vitamina C
Înghiţită în cantităti mari, aspirina atacă rinichii, favorizează apariţia hemoragiilor, provoacă alergii, astm bronşic, ulcer gastric şi duodenal. De asemenea, consumul exagerat distruge acidul folic din organism, vitamina C, B12 şi afectează nivelul de fier şi zinc.
Tot banala aspirină, îngurgitată în exces, cauzează aşanumitul sindrom Reye la copiii cu vârste între 4 şi 16 ani.
Acest sindrom implică o infecţie a tractului respirator, iar simptomele bolii includ ameţeală, greaţă, vărsături, slăbiciune generală a organismului şi ficat mărit.
Sindromul are efecte grave asupra creierului. Copilul poate manifesta comportament iraţional şi ritmul respiraţiei lui creşte foarte mult. Dacă boala se agravează, copilul se sufocă, i se dilată pupilele şi este supus riscului de a intra î