Iranul a dublat capacitatea de producţie de uraniu îmbogăţit a instalaţiei subterane de la Fordo, în pofida unor sancţiuni internaţionale, potrivit unui raport difuzat de Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), care acuză ţara că îi împiedică activitatea la Parchin, relatează AFP.
Republica islamică a instalat aproximativ 2.000 de centrifuge la Fordo, la 18 august, faţă de aproximativ 1.000 câte erau în mai, potrivit documentului, adică mai multe decât se aştepta. Dintre acestea, aproximativ 700 se află în activitate, precizează AIEA.
Creşterea este mai importantă decât se aşteptau diplomaţii de la Viena, unde se află sediul Agenţiei ONU, care mizau pe aproximativ 350 de centrifuge în plus. Instalaţia de la Fordo, construită într-un munte şi fiind dificil de atacat, are o capacitate de aproximativ 3.000 de centrifuge.
Uraniul îmbogăţit este utilizat pentru producerea de electricitate sau izotopi utilizaţi în scopuri medicale, servind la diagnosticarea anumitor forme de cancer, dar purificat în proporţie de până la 90% el este utilizat la fabricarea armei atomice. Iranul îmbogăţeşte uraniu până la un nivel de 20%.
Porivit ultimelor date AIEA, Iranul a produs 6.876 de kilograme de uraniu îmbogăţit până la un nivel de 5% (679 de kilograme în plus faţă de datele din mai) şi 189,4 kilograme de uraniu îmbogăţit la un nivel de 20% (reprezentând o creştere cu 43,8 kilograme).
Occidentalii şi Israelul suspectează Iranul că vrea, sub acoperirea programului său nuclear civil, să dezvolte arma nucleară, lucru pe care Teheranul îl dezminte în mod oficial.
Liderul suprem al Republicii islamice, ayatollahul Ali Kamenei, a dat din nou asigurări, joi, că ţara sa "nu va căuta niciodată să se doteze cu arma atomică", în cadrul unui summit al Mişcării Ţărilor Nealiniate (NAM), care se desfăşoară până vineri la Teheran.
A