Cei care reuşesc să ia Bac-ul în cea de-a doua sesiune pot prinde chiar un loc la buget, în una din facultăţile de stat. Oferta cea mai slabă este la Medicină.
Rezultatele dezastruoase înregistrate în vară la examenul de Bacalaureat a făcut ca, spre deosebire de anii trecuţi, locurile bugetate de la facultăţi să nu se epuizeze din prima sesiune de admitere.
Spre exemplu, la Universitatea Tehnică "Gheorghe Asachi" din Iaşi, din cele 9.300 de locuri, s-au ocupat în prima sesiune de examene doar 3.200. În această toamnă, universităţile fără niciun loc bugetat se pot număra pe degete.
Se află în această categorie Academia de Ştiinţe Economice din Bucureşti, unde sunt disponibile 820 de locuri, însă toate în regim cu taxă. Cele mai multe dintre ele sunt la Management (165) şi la Contabilitate şi informatică de gestiune (140).
Tinerii care vor să înveţe Medicina, dar nu au susţinut examenul în vară, nu sunt foarte norocoşi: vor trebui fie să aştepte până anul viitor, fie să plătească.
UMF Bucureşti nu mai are niciun loc disponibil, nici la buget, nici la taxă, iar UMF Iaşi se află aproape în aceeaşi situaţie. Cele 31 de locuri disponibile la Iaşi, în regim cu taxă, sunt destinate exclusiv celor care încep acum a doua facultate.
Şansa viitorilor medicinişti este UMF Târgu Mureş, care, în acest an, organizează pentru prima dată sesiune de admitere de toamnă. Conform rectorului Leonard Azamfirei, sunt disponibile, în regim cu taxă, următoarele locuri: Farmacie- 20, Asistent de farmacie- 30, Educaţie fizică şi sportivă- 20, Nutriţie- 4.
Azamfirei spune că se aşteaptă la o concurenţă serioasă, cel puţin la Facultatea de Farmacie. "Nu ne interesează neaparat să avem o concurenţă de 2 sau de 7 pe loc, ci ne interesează ca cei care au trecut Bacalaureatul să fie în stare să treacă şi de un examen serios, cum e cel de la Farmacie. Testările de la