Prima centrală nucleară iraniană, construită de către Rusia la Bushehr, a atins capacitatea maximă, a anunţat, azi, o filială a societăţii ruse Atomstroiexport într-un comunicat, relatează Mediafax.
"Primul bloc energetic al Centralei Nucleare de la Bushehr a atins o capacitate de sută la sută" joi seara, în cadrul "ultimei etape a punerii în serviciu", a anunţat firma de inginerie Atomenergoproekt (NAIEP), o filială a Atomstroiexport, care a construit centrala.
Instalaţia de la Bushehr, simbolul accederii Iranului la energia nucleară, a fost inaugurată cu pompă în august 2010, după 35 de ani de vicisitudini. Proiectul a fost lansat de către firma germană Siemens în 1975, dar a fost oprit de către Revoluţia islamică în 1979, iar ulterior de către Războaiele din Irak (1980-1988), după care a fost reluat de Rusia în 1995.
Diverse dificultăţi de ordin tehnic, financiar şi politic au antrenat, ulterior, întârzieri de aproximativ zece ani faţă de calendarul iniţial, care prevederea o intrare în serviciu a centralei, în 1999.
Programul nuclear iranian se află, de mai mulţi ani, în centrul unui conflict între Iran şi occidentali, care suspectează regimul de la Teheran, în pofida dezminţirilor sale repetate, că încearcă să se doteze cu arma atomică sub acoperirea unor activităţi nucleare civile.
Iranul este vizat de şase condamnări ONU şi de sancţiuni internaţionale severe împotriva programului său nuclear, în special cu privire la activităţile de îmbogăţire a uraniului.