Un sondaj realizat recent de Institutul pentru Politici Publice (IPP) relevă faptul că procentul românilor care consideră că persoanele cu dizabilități sunt discriminate în România (77%) a crescut față de anul trecut. Mai mult, 43% dintre respondenții din acest an cred că manifestările discriminatorii sunt în creștere mai ales în comunitate (53%) și la angajarea în muncă (31%).
Aceste aspecte nu sunt invizibile nici în Vrancea, procentul persoanelor cu handicap care au norocul să aibă un loc de muncă fiind aproape nul. Spre exemplu, până la finele lunii iulie, Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) a identificat (nu a și angajat), locuri de muncă pentru nouă persoane cu dizabilități din județul nostru. Iar procesul... identificărilor continuă, Daniela Brihoianu, purtătorul de cuvânt al Agenției declarând că „prin Programul de Ocupare pe 2012, AJOFM Vrancea va identifica locuri de muncă pentru un număr de 20 persoane cu dizabilități din Vrancea”.
Multe tare, în condițiile în care în județul nostru sunt înregistrați 18.717 adulți cu handicap, cei mai mulți (11.941) având gradul accentuat și 281 gradul mediu, mare parte dintre ei putând să presteze o serie de activități salarizate. Evident dacă ar avea unde și dacă mai toți angajatorii n-ar prefera să îngrașe bugetul statului decât să dea de muncă unui om cu dizabilități.
Cei mai discriminați, oamenii cu handicap intelectual
În ceea ce privește drepturile pe care românii le consideră cel mai adesea încălcate persoanelor cu dizabilități intelectuale, sondajul IPP a arătat că: 59% dintre respondenți cred că persoanelor cu handicap mintal le este interzis/încălcat dreptul de a adopta un copil; 57% consideră că acestor persoane le este încălcat dreptul de a fi alese; 41% consideră că celor cu hadicap intelectual le este încălcat dreptul de a avea un loc de mun