Vom cumpăra pâine mai scumpă cu 20% de la 1 septembrie. De asemenea, preţurile pentru carne, lapte şi produse lactate se majorează cu cel mult 10%. Acestea sunt precizările reprezentanţilor Federaţiei Sindicatelor din Industria Alimentară (FSIA), care consideră drept cauze ale scumpirilor seceta din ultima perioadă şi criza economică la nivel mondial. De altfel, la aceleaşi concluzii au ajuns şi autorităţile din Alba, care au prezentat, în această săptămână, efectele secetei în agricultura locală.
Potrivit FSIA, scumpirea pâinii este urmarea majorării preţului la grâu cu 50%, determinată şi de lipsa unor măsuri necesare pentru agricultură.
„Cu excepţia înfiinţării câtorva ferme mari, în agricultură nu s-au luat în ultimii 20 de ani niciun fel de măsuri menite să contribuie la creşterea producţiei. Toţi miniştrii care s-au perindat pe la portofoliul Agriculturii au vorbit despre relansarea acestui domeniu, însă nu au făcut nimic în mod concret. Din punctul meu de vedere, a existat o perioadă în care agricultura României a fost lăsată intenţionat la o parte, pentru a asigura piaţa de desfacere pentru producţia provenită de la celelalte ţări din Uniunea Europeană. Pe fondul secetei actuale, s-a ajuns în sfârşit la concluzia că agricultura ţării noastre trebuie sprijinită, deoarece dispune de un potenţial de hrănire a unei populaţii de până la patru ori mai mari decât cea a ţării noastre”, a declarat preşedintele FSIA, Dragoş Frumosu, citat de Agerpres.
Potrivit acestuia, „este necesară utilizarea în totalitate a fondurilor europene alocate agriculturii, în paralel cu refacerea sistemului de irigaţii. De asemenea, apa, energia electrică şi combustibilul utilizate în agricultură ar trebui livrate la preţuri speciale, mai mici, iar statul ar trebui să asigure anumite forme de ajutor către micii fermieri, însă numai dacă aceştia fac parte din asociaţii p