Elevii din clasele primare, în special cei care locuiesc în sate izolate, ar putea să nu facă ore de educaţie fizică şi sport, deoarece nu sunt profesori de specialitate. Cu aceeaşi deficienţă s-ar putea confrunta şi cei care intră în clasa pregătitoare.
La nivel de judeţ, 200 de posturi, catedre complete şi incomplete, au rămas neocupate după finalizarea tuturor şedinţelor de repartizare. cele mai multe posturi neocupate sunt la catedra de educaţie fizică şi sport, unde, potrivit noii metodologii, sunt acceptaţi doar profesorii calificaţi.
Cel mai probabil, se va apela la profesorii pensionari, care de fiecare dată reprezentă „colacul de salvare“ în astfel de situaţii. „Ne temem că nu vor fi ocupate o parte din posturi. Avem multe posturi de educație fizică, în zonele îndepărtate. Anul acesta avem două probleme. Una, ca urmare a legii învățământului, prin care se precizeză că și la clasele din învățământul primar educația fizică este predată tot de un cadru calificat, iar a doua este cu posturile de învățător la clasa pregătitoare. Acolo unde va fi nevoie, ne vom bizui pe pensionari”, au precizat reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean.
În vederea rezolvării acestor probleme, destul de delicate, se așteaptă noi reglementări de la Ministerul Educaţiei, în aşa fel încât reprezentanţii Inspectoratului Şcolar să poată introduce în baza de date toate cadrele didactice care şi-au depus dosare la concursurile din anii anteriori, dar care au omis să facă acest lucru în aprilie a.c.. Săptămâna viitoare se va şti exact cum vor fi repartizate cele 200 de catedre complete şi incomplete.
Etapele de mobilitate a personalului didactic din învățământul preuniversitar pentru repartizare, din perioada 3-7 septembrie sunt următoarele:
- Candidații care au obținut cel puţin nota 5 (cinci) la concursurile din iulie 2011 și/sau iulie 201