Premirul spaniol Mariano Rajoy este angrenat într-o intensă activitate de contacte internaționale incercând să îndepărteze spectrul unei noi intervenții financiare. Miercuri, s-a întâlnit cu presedintele Consilului European, Herman Van Rompuy, joi cu președintele francez, François Hollande, iar săptămâna viitoare așteaptă vizita cancelarului german, Angela Merkel, până atunci urmând și discuții cu Mario Monti si cu premierul finlandez.
Espectativa legata de intalnirea celor doi era concentrată în jurul câtorva teme de politică comunitară dar și de politică internationala.
În primul rand François Hollande si Mariano Rajoy au abordat problema viitorului Eurozonei în pespectiva apropiată a întâlnirilor Consiliului European care vor avea loc în octombrie și în decembrie. De la summit-ul din decembrie se așteaptă ca Europa să realizeze progrese importante în integrarea structurilor financiare, iar în octombrie se speră că se vor gasi soluții la criza datoriei suverane.
În fața președintelui francez, premierul spaniol și-a sustinut bine cunoscuta teză privind viitorul Europei, așa cum a fact-o cu doua zile în urmă în fața lui, Herman Van Rompuy.
Mariano Rajoy dorește ca integrarea europeană să facă un pas înainte prin unificarea structurilor bancare și impunerea unui sistem fiscal unic și nu a pierdut ocazia pentru a reitera acest punct de vedere în conferința de presă ținută în urma întâlnirii. În cele din urmă este concesia de suveranitate pe care Spania ar fi dispusă să o facă pentru a scăpa de problemele sistemului bancar și de criza datoriei suverane.
Relația dintre Rajoy si Hollande, doi lideri europeni care și-au început mandatul cu doar câteva luni în urmă, nu a fost o dragoste la prima vedere. Premierul spaniol a mizat încă de la inceputul mandatului său pe o relatie privilegiată cu Angela Merkel, de care era legat prin ap