Nicolae Dănilă (desen), fost preşedinte executiv al BCR şi cel mai bogat bancher cu averea la vedere, are plasamente cu grad mare de lichiditate în sumă de aproape 18 mil. euro reprezentând depozite bancare, eurobonduri, unităţi de fond şi acţiuni, în scădere cu circa 3,3 mil. euro faţă de acum un an, potrivit declaraţiei de avere depuse în calitatea de membru al consiliului de administraţie al BNR.
Principala cauză a scăderii averii sale lichide o constituie deprecierea investiţiei în titluri ale Erste Group, acţionarul majoritar al BCR, preţul unei acţiuni a băncii austriece coborând cu aproape 40% în decurs de un an. În prezent a ajuns la 15,4 euro pe acţiune, după ce în decembrie 2011 se prăbuşise până spre 10 euro pe acţiune. Dănilă a mai cumpărat 3.800 de titluri Erste, ajungând la un portofoliu de 171.000 de titluri, însă valoarea acestuia a scăzut de la 5,6 la 2,3 mil. euro. Investiţia în Erste i-a adus totuşi dividende de aproape 110.000 de euro, după ce în anul precedent câştigase 103.522 euro.
În pofida ofertei prelungite pe care austriecii au făcut-o acţionarilor persoane fizice ai BCR, fostul şef al băncii a preferat să-şi păstreze cele 1.369.942 de acţiuni cu valoarea de 136.994 lei. În acelaşi timp bancherul a continuat să investească în eurobonduri emise de Ministerul Finanţelor, valoarea plasamentului ajungând la 4,15 mil. euro.
Pe partea de depozite bancare, Dănilă are plasamente de peste 25 mil. lei şi respectiv de aproape 5,6 mil. euro. Principala sa bancă este BCR, însă are depozite şi la Banca Transilvania şi la Italo-Romena - bancă la care BCR avea acţiuni pe vremea când Dănilă era preşedinte.
În urmă cu un an bancherul avea depozite în lei de 23,8 mil. lei şi depuneri în valută de 6,2 mil. euro.
În continuare el nu are niciun credit. În schimb a donat unei persoane fizice suma de 725.000